Home >> Recepten

Italiaanse spelttaart met pompoen

Hoofdgerecht voor 2 personen
Doe speltbloem, boter en zout in een kom en wrijf de boter met de vingertoppen door de speltbloem tot het een korrelig geheel is. Voeg 5 eetlepels water toe en kneed tot een deegbal. Druk de bal plat, verpak dit in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
Fruit voor de vulling de ui met knoflook 5 minuten in de olijfolie. Schep de blokjes pompoen, de Italiaanse kruiden en wat cayennepeper erdoor. Voeg 3 eetlepels water toe en stoof de pompoen afgedekt, in ca. 15 minuten gaar. Laat afkoelen.
Rol het deeg uit op een met speltbloem bestrooid werkvlak en bekleed de vorm ermee. Klop de eieren goed los en roer de ricotta, kaas, walnoten en gestoofde pompoen erdoor. Schep de vulling in de taart. Bak de taart in de onderste helft van de oven in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de taart lauwwarm in punten met een pluk rucola.

Meer lekkere recepten? Kijk dan eens op de site van Smaakmakend.

 

Ingrediënten

Voor de bodem:
250 g speltbloem
125 g boter of harde margarine, in blokjes
snufje zout
voor de vulling:
1 grote ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
1 volle eetlepel Italiaanse kruiden
cayennepeper
500 g flespompoen, in blokjes
3 grote eieren
125 g ricotta
75 g gepelde walnoten, grof gehakt
100 g geraspte Parmezaanse kaas
40 g rucola

 

Tip: Nieuwe Band speltbloem

De spelt voor deze speltbloem wordt gemalen in de Commandeursmolen in het Limburgse Mechelen. Molenaar Raoul Schyns (vijfde generatie!) zorgt ervoor dat de temperatuur niet boven de 40 °C komt. Zo blijft de smaak optimaal behouden. Ook wordt de kiem mee gemalen; dat zorgt voor smaak en voedingswaarde, maar betekent wel dat de bloem iets minder lang houdbaar is. Speltbloem kun je gebruiken voor o.a. brood, koekjes en taartbodems.



Terug naar recepten



Wist je dat...
elk ei dezelfde proporties heeft, namelijk
1/3e eierdooier, en 2/3e eiwit?


Bio, anbi